اقامت سوئیس برای جنگ زدگان اوکراین

فرصتی بی سابقه برای مهاجرت به کشور سوئیس

در روزهای گذشته تماس های زیادی با دفتر ما در سوئیس پیرامون چگونگی دریافت حق پناهندگی در این کشور برای افرادی که این روزها از کشور اوکراین وارد سوئیس می‌شوند گرفته شد.

پناهندگی در سوئیس

‌دولت سوئیس با اجرای قانون جدیدی از روز دوازدهم ماه مارس امسال، به شهروندان اوکراین بدون گذراندن پروسه پناهندگی، حق اقامت ویژه اعطا می‌کند. براساس ماده شماره 45 آیین نامه حق پناهندگی در سوئیس، این افراد ابتدا برای مدت یک سال حق اقامت دریافت می‌کنند و اجازه کار و تحصیل خواهند داشت. امکان تمدید این نوع اقامت که اقامت نوع S نامیده می‌شود، پس از یک سال نیز تحت شرایطی وجود دارد.

‌‌اما برای افرادی که از اوکراین می‌آیند ولی ملیت اوکراینی ندارند شرایط به صورت زیر می‌باشد:

تمام افرادی که ملیت اوکراینی ندارند، اما قبل از فرار و قبل از تاریخ بیست و چهارم ماه فوریه سال 2022 دارای اجازه اقامت در اوکراین بودند نیز می‌توانند این نوع اقامت در سوئیس را دریافت کنند به شرط اینکه نشان دهند برای بازگشت به وطن اصلی خود نیز مشکلاتی دارند. به عنوان مثال امکان زندگی و اقامت طولانی مدت در وطن خود را به راحتی ندارند. این موضوع البته با پناهندگی و خطر جانی متفاوت است و در قانون تعاریف دیگری دارد.
توصیه می‌کنیم در این زمینه و حتماً قبل از ارائه درخواست، با ما و یا دیگر دفاتر حقوقی که تخصص در زمینه حق اقامت دارند، مشورت کنید.

‌افرادی که این نوع اقامت یک ساله در سوئیس که اقامت جدیدی بنام S نامیده می‌شود را دریافت کنند، برخلاف بسیاری دیگر از متقاضیان پناهجویی، بلافاصله اجازه کار، حتی به صورت خوداشتغالی را خواهند داشت. همچنین اجازه سفر و سایر خدمات اجتماعی و کمک‌های مالی برای آنها فراهم می‌گردد.

راه اندازی کسب و کار شخصی در کتاب قوانین اقامت سوئیس و در ماده شماره 19 تعریف گردیده است. براساس این ماده قانونی که شامل چهار بند و سه شرط اصلی می‌باشد، یک خارجی می‌تواند با راه اندازی کسب و کار خود، اقامت سوئیس را دریافت نماید. در مورد وضعیت اوکراین و جنگ زده های آن، دولت سوئیس یکی از شروط اصلی این قانون را به نفع جنگ زده ها تغییر داد تا بدین صورت درآمدزدایی برای آنها آسان‌تر گردد.

پناهندگی در آلمان و یا سایر کشورها، قبل از ورود به سوئیس

‌‌افرادی که از اوکراین می‌آیند و در سایر کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی دادند و یا اجازه اقامت موقت دریافت کردند، با استناد به ماده شماره 7 آیین نامه دابلین، به صورت عادی شامل این قانون نمی‌شوند. البته دولت سوئیس می‌تواند همانند سایر موارد پناهندگی، در این مورد نیز با استفاده از ماده شماره 17 آیین نامه دابلین، از اجرای این قانون چشم پوشی نماید. همچنین متقاضیان می‌توانند با استناد به مواد شماره 8، 9، 10 و یا 16 همان آیین نامه از موارد خاص استفاده نمایند.
توصیه می‌کنیم در این زمینه و حتماً قبل از ارائه درخواست، با ما و یا دیگر دفاتر حقوقی که تخصص در زمینه حق اقامت دارند، مشورت کنید.

خدمات درمانی، کمک‌های مالی و غیره

متقاضیان بلافاصله پس از ارائه درخواست پناهندگی شامل بیمه رایگان درمانی می‌باشند. همچنین پس از انجام مراحل اداری، در صورت نداشتن توان مالی، کمک های نقدی و غیر نقدی به متقاضیان تعلق می‌گیرد. درحال حاضر دولت در حال تصویب آیین‌نامه‌ای است که براساس آن امکان آموزش رایگان زبان نیز به سرعت فراهم می‌گردد.

در قانون جدید متقاضیان این امکان را دارند که با رعایت برخی شرایط، در منزل دوستان و یا اقوام سکونت نمایند. حتی گاهی این امکان برای میزبان وجود دارد که بدین منظور کمک‌هایی از دولت دریافت نماید.

دولت سوئیس این قانونِ تاکنون غیرفعال را براساس مصوبات جدید اتحادیه اروپا پیرامون حق پناهندگی برای شهروندان اوکراین به اجرا درآورد که این قانون شباهت‌هایی با سایر کشورهای اتحادیه اروپا دارد.

 روش‌های متعددی وجود دارند که این نوع اقامت را تبدیل به اقامت طولانی مدت و یا دائمی می‌کند.

دفتر فارسی پل و آقای کاوه جورابچیان می‌توانند وکالت رسمی شما را در سوئیس، از زمان ورود و در تمامی مراحل و حتی در مراحل اعتراض و یا دادگاه تجدید نظر، در این مورد درصورت وجود ظرفیت قبول کنند.

‌مانند همیشه دقت کنید که اطلاعات غلط و بی اساس در این مورد و بسیاری موارد دیگر در شبکه‌های اجتماعی و یا از سوی افراد ناآگاه فراوان است.